Cynthus historik

Logen Cynthus startade den 21 oktober 1946. Det var 16 bröder som samlades för att lägga grunden till en loge i Ulricehamn och som första ÄÄ valdes Anton Borg. Logens moderloge är Gustaf Smith,Göteborg som numera har upphört

Högtidligheten började i en lokal,Ordenshuset,för att sedan fortsätta på Stora Hotellet. Bröderna kunde under högtidligheten konstatera att en god start hade börjat. Detta vittnade deltagarantal och telegram från både Sverige och utlandet om.

Logen Cynthus växte snabbt och många nya bröder invigdes i logen och lokalen i Ordenshuset blev för liten. År 1956 flyttade logen till det gamla Kurhotellet,ett av Nordens störta trähus. År 1971 var det så dags igen för att flytta verksamheten. Man hyrde en lokal på Storgatan av Odd Fellow. Även här blev lokalen för liten för logen och man köpte tillsammans med Odd Fellow en gammal baptistkyrka,belägen i centrala Ulricehamn.

Kyrkan byggdes om av bröder från Cynthus och Odd Fellow och den 6 september 1991 kunde man inviga de nya lokalerna. Från 16 bröder 1946 är vi idag c:a 145 bröder.

Logen Cynthus är moderloge till Taliesin i Jönköping som grundades den 14 mars 1981 och 21 bröder kunde flytta från Cynthus till Taliesin. Logen Cynthus är även moderloge till den nybildade logen Excalibur i Borås som grundades 21 april 2007 och 21 bröder kunde flytta från Cynthus till Excalibur.

Logen Cynthus tillhörde Storlogen Västanland i början,men sedan den 22 mars 1980 ingår logen i Storlogen Vänerland.