Capellas historik

Logen Capella är den yngsta av Linköpings tre druidloger. Den bildades år 1992 som en dotterloge till Logen Neptunus med 38 stiftarbröder varav 34 från Logen Neptunus,3 från Logen Thesevs och 1 från Logen Henry Hurle i Köping.

Den 15 augusti 1992 infann sig Riksstorlogens och Storlogens Folkungaland Ämbetsmän på Druidgården i Linköping för att förrätta det högtidliga instiftandet av den nya Logen och installationen av den första ämbetsmannakåren. RSÄÄ förkunnade Riksstorlogens enväldiga beslut att Logens namn skulle vara Nr 75 Capella – till allas glädje eftersom detta var stiftarbrödernas förslag.

Vid den efterföljande banketten kunde Logens förste Ädelärk Stellan Ågren hälsa välkommen till ett åttiotal gäster. Norska Druid-Ordens RSÄÄ och presidenten i IGLD Erling Freitag hade hörsammat vår inbjudan liksom bröder från Logerna inom SL Folkungaland samt Göteborg ,Jönköping och Köping. 

Namnet Capella är i första hand valt från den mycket ljusstarka stjärnan Capella som ingår i stjärnbilden Auriga (svenskt namn ”Kusken”) en stjärna som ständigt befinner sig över vår horisont. Men vi har även vår namne ute i Slätbakens yttersta del – Capella Ecumenica – i tankarna,en unik plats för kristna kyrkors strävan till samförstånd och enhet. För att betona den samhörigheten förlades vårt allra första logemöte –till vilket även våra damer var välkomna –till kyrkan på den lilla klippön V. Gärsholmen.  Efter en högtidlig samling med tal av ÄÄ och stämningsfull  musik spelad på nyckelharpa av vår organist Sven-Erik Wernander gick båtfärden till Kungshällsudden där våra logevärdar Gösta Andersson och Bertil Fransson dukat upp en delikat buffé i en solig skogsglänta. En lyckad start på Capellas logeverksamhet.