Idris namnförklaring:

Keltisk astronom och astrolog. Kan också vara den förste att bygga en chrotta. När man läser litteratur om keltema och druiderna träffar man inte så ofta på namnet Idris. Trots det torde han,Idris Gwar (uttal Guar) säkert ha varit en betydande man,åtminstone i Britannien,då han ansågs vara en stor astronom (eller astrolog) med stor kunskap om stjärnornas natur och ställningar. Han kunde förutsäga allt ända intill tidens ända,enligt bardernas dikter. Han var också jättelik till växten.

Astronomen Idris hedras i Wales med att ett av de högsta bergen uppkallats efter honom:Cader Idris,som betyder Idris stol. På nästan alla kartor över Storbritannien finns detta berg utsatt och det har uppgivits att det har funnits ett observatorium på berget.

Det skall finnas en grotta på bergets topp och det berättas,att den som övernattar i den på morgonen endera är död,galen eller begåvad med övernaturliga egenskaper. –I ett vattendrag vid bergets fot ligger tre stora stenar,kallade ”tri greienyn”,som sägnen berättar är tre sandkorn,som jätten skakade ur sin sko innan han satte sig i sin stol.

Idris betyder på grekiska en erfaren,klok man. Idresh (av dresh) betyder på hebreiska att leta och utforska. Idris eller Edrish är välkänt av araberna,som betraktar honom som profeten Enok. De tror att han var den förste att skriva med penna efter Enos,Seths son. De kristna i Österlandet tror att Idris är identisk med Hermes eller Merkur,egypternas berömda Trismegistus. Den grekiska mytologin ger ett liknande namn till Atlas,sfärernas skapare.